Udstationering

Hvad er udstationering

For mange mennesker kan begrebet udstationering lyde noget fremmed. I sin reneste form, er der tale om en ordning hvor vi som opdrættere forbliver ejere af hunden med henblik på at kunne bruge denne ifm. udstilling og avl. I praksis kan dette dog sammensættes på mange forskellige måder.

Hvis man ønsker en udstationeringshund skal man være bevidst om at det kræver tæt kontakt til opdrætteren af hunden. Det vil oftest være en fordel at være bosat i nærheden, da det gør det noget lettere ifht. deltagelse i udstillinger eller ifm. parring og drægtighed.

En  udstationering stiller store krav til tillid og samarbejde mellem opdrætter og fodervært, da der jo er tale om en hund som opdrætter skal kunne bruge til konkurrencer og til parring. 

 

Hvordan fungerer det så?

For foderværten fungerer det således at man oftest vil få en hund uden at skulle betale for denne, eller hvor man kun betaler det halve af prisen (hel eller halv fodervært). De daglige udgifter til foder, dyrlæge, forsikring osv. vil lægge hos foderværten som hvis man havde købt en hvalp selv. Dog vil det ifm. nødvendige sundhedsundersøgelser forud for parringer være opdrætter som har udgiften til disse.

Ved afhentning af hunden/hvalpen vil det i praksis fungere præcis ligesom hvis man havde købt en hvalp. Denne vil være ID-mærket, have fået nødvendige vaccinationer og ormekure, og have fået sit EU-pas. Fremfor en købsaftale skriver man i stedet under på en udstationeringsaftale.

Udstationeringsaftalen

Ifm. udstationering af en hund vil der blive skrevet en udstationeringskontrakt. Dette juridisk bindende dokument fortæller bl.a. hvem der bærer udgifter til hhv. foder, dyrlægebesøg, forsikringer mm. Den fortæller desuden også i hvilket omfang opdrætter har disposition over hunden og til hvad. 

Ved udstationering vil der blive brugt Dansk Kennel Klubs udstationeringskontrakt som kan ses HER.

Husk på at der kan være store fordele ved en udstationeringshund. For det første få man meget tæt sparring med sin opdrætter omkring hunden, og dens pleje, træning og velbefindende, hvilket kan være en stor fordel som ny hundeejer, eller hvis blot man er ny indenfor racen. Man kan typisk også få hjælp og sparring, til eksempelvis udstilling hvis man skulle være interesseret i at forsøge sig med den slags.

Tillid er alt! Husk at der ligger et stort ansvar i at være fodervært for en udstationeringshund. Opdrætter stoler på at hunden kan indgå i avl og konkurrence efter aftalen hvilket jo stiller krav til hundens pleje, fodring, træning og fysiske form. 

Skulle du have interesse i en udstationeringsaftale må du meget gerne kontakte os herom. Vi har til tider mulighed for udstationering af såvel hvalpe som voksne hunde, og er altid villige til at indgå i dialog omkring dette.