Nyttig viden

Summer is coming!

Summer is coming!

- Tips til dig med American Akita i sommerens varme

En amerikansk akita er meget godt stillet når det kommer til det kolde vejr. De af os som kender racen (og dens japanske fætter), kan ofte nikke genkendende til at de har et ekstra gear når der er frost og sne.

Men hvordan klarer de sig i sommermånederne? og hvordan kan vi hjælpe vores 4-benede pelsbamser til at komme bedst muligt gennem sommeren?

Det prøver vi at komme lidt ind på i dette indlæg, der vil være basal viden om racens pels og hvordan de håndterer varmen, samt tips til at gøre de varmeste dage lidt mere lækre for din bedste ven.

Det første man skal vide når man snakker om Akita i varmen er hvordan pelsen fungerer. En American Akita har dobbeltpels, som består af et ydre og lidt grovere lag af dækpels, samt et underliggende, blødt og isolerende lag af uld. På trods af at pelsen er “udviklet” til at modstå de kolde temperaturer om vinteren, bliver sommerpelsen ikke synderligt lettere end deres tunge vinterpels. Det har nogengange ført til at Akita-ejere har tænkt at de bør klippe pelsen kort for at hjælpe hunden med at holde til varmen.

MAN BØR ALDRIG – jeg gentager – ALDRIG klippe pelsen for at hjælpe mod varmen.

Den bløde underuld som hunden har, fungerer som et isolerende lag, og sikrer derved både at hunden kan holde varmen om vinteren, men er også essentiel i at undgå overophedning om sommeren. Selvom det er gjort i god tro, kan det altså være problematisk, og i nogle tilfælde, direkte usundt at klippe pelsen ned på en Akita i sommervarmen. Klipning af pelsen bør kun foregå sparsomt, ved eks. hotspots, eller anden tilstand som kræver det.

Det betyder dog ikke at der ikke er noget du kan gøre med pelsen for at hjælpe din pelsede ven. Ofte vil en Akita gå i fæld, ifm. at temperaturen begynder at stige udenfor. Særligt de år hvor temperaturen stiger hurtigt, vil der ofte være meget død pels som de endnu ikke har smidt, som kan være til gene, og gør det svært for hunden at regulere temperaturen. Bad derfor din hund oftere i perioden hvor de fælder, og hjælp dem af med den døde pels med en blower, eller ved at redde pelsen igennem med en rive e.l.

Det næste der er værd at vide om Akitaen i sommervarmen, er at de selv er rigtigt gode til at regulere deres aktivitetsniveau efter varmen. I de varmeste måneder på året vil man derfor kunne se sin pelsbamse være meget lidt aktiv i de varme timer midt på dagen, for så i stedet at skrue op for aktivitetesniveau om morgenen og om aftenen. For at sikre at de varme timer så behagelige som muligt, er det vigtigt at sikre flere ting.

1. Giv din hund kølige steder at slappe af.

Kølige steder at slappe af kan stables på benene på flere måder. Er din hund meget indenfor, og har du flisegulv klinkegulv i et bryggers, eller på et badeværelse eksempelvist, kan det være en god idé at give din Akita adgang til disse områder. Klinke- og flisegulv er naturligt kølende, og herhjemme er vores hunde allesammen gladest for at ligge, hvod der er klinker. Har man ikke den slags gulve, kan lignende effekt opnåes ved at bruge en kølemåtte.

Sørg desuden for at der er rigeligt med udluftning og mulighed for frisk luft. Har du udgang til en indhegnet have eller terasse, vil din Akita elske at have fri adgang hertil.

Står din hund i hundegård, er det vigtigt at sørge for at der altid er mulighed for skygge, i de timer som hunden står der. Herhjemme har vi både hundegårde som står så der altid er skygge, men vi har også hundegård hvor skyggen forsvinder i nogle af døgnets varmeste timer. Til disse hundegårde bruger vi et solsejl, også kendt som en Silvershade. Sådan et solsejl har den fordel at det kan reflektere op til 80% af solens stråler, men er udformet som et “net” således at frisk luft fortsat kan trænge gennem. Effekten er at der er mærkbart køligere under silvershaden, og hundende kan derfor fortsat være i hundegården selv i de varmeste timer.

2. Vand, vand og masser af vand!

Det har du helt sikkert hørt før, og det gælder for Akita som det gør for alle andre hunderacer. De skal ALTID have adgang til frisk vand. Vandet må gerne være køligt, men undgå at det bliver alt for koldt, da det kan være hårdt for hundens mave. På de varmeste dage kan man evt. stille en flaske med frossen vand e.l. ned i vandskålen for at holde vandet køligt, men vi bruger ikke isterninger i vandet, da de som sagt kan “chokere” maven på hundene.

Er din hund udenfor, kan der være god gavn af et vandbassin som hunden kan bruge til at køle sig ned. Vandtemperaturen bør tilstræbes at være mellem 15 og 20 grader, og altså ikke for koldt. Det er meget individuelt for de enkelte hunde i racen, om de vælger at bruge basinnet, eller ej. På tværs af vores 7 hunde har vi således ca. 50% som elsker at pjaske i vand, og tilsvarende ca. 50% som ikke rigtigt gider det. Det behøver ikke være dyrt eller kæmpestort, man kan vælge en lækker hundepool, som kan købes på diverse webshops, men man kan også nøjes med alternativet i plastik fra bilka.

3. Lad hunden slappe af i de varme timer

En Amerikansk akita vil som beskrevet ofte slappe af i de varmeste tider på døgnet, her om sommeren. Selvom det kan virke fristende at nyde det lækre vejr sammen med hunden gennem leg eller en lækker gåtur, så er det bedre at lade være. Når din Akita i disse timer er inaktiv er det af nødvendighed, og du skal altså ikke presse den til forøget aktivitet. Udnyt i stedet muligheden til at nyde vejret på anden vis, mens din bamse sover. Når temperaturen falder igen, og solen står noget lavere på himlen, kan du i stedet slå til. Din bedste ven som har slappet af hele dagen, vågner nu op til dåd, og det kan være en god idé at være aktiv nu, så den får brugt noget energi. HUSK dog altid at mærke på asfalten hvis i skal ud og gå ved vejen. Der hvor solen har stået hele dagen, kan asfalten fortsat være meget varm.

4. Hundeis – Skal, skal ikke?

Det er blevet rasende populært, gennem de senere år, med is til hunde. Disse kolde snacks fåes i en række varianter fra de hjemmelavede, der ofte laves med frossen vådfoder af en art, eller de færdigkøbte. De færdigkøbte fåes både som frosne produkter som skal opbevares i fryseren hele tiden, eller som “frys-selv is” der ofte kommer i pulverform og skal blandes med vand inden de fryses.

Det store spørgsmål er selvfølgelig om de hjælper hunden til at afkøles i sommervarmen. Svaret er tvetydigt. Selvfølgelig er der en nedkølende effekt når hunden spiser den kolde snack, men den må nok siges at være relativt kortvarig. Er der tale om en relativt kalorietung snack, som eks. frossen vådfoder kan være, vil denne sætte gang i maven og fordøjelsen, hvilket faktisk kan have den effekt at det hæver kropstemperaturen.

Bruger vi så selv disse “snacks”. Ja det gør vi, men vi bruger dem fordi vores hunde synes at nyde dem, måske som vi selv nyder en kølig is på en sommerdag. Vi har dog ingen forventning til at disse hundeis har nogen voldsom nedkølende effekt på vores hunde.

Hvis uheldet er ude.

Overophedning er en potentiel risiko for vores skønne hunde når sommeren bliver varmest. Hedeslag er ekstremt farligt for en hund, og tilstanden kan opstå meget hurtigt.

Du kan læse lidt om overophedning og hedeslag, herunder de typiske tegn på hedeslag og hvad du skal gøre hvis uheldet er ude HER!

Pas på jer selv og jeres hunde nu til sommer!

Mvh. Flemming og Vanessa – Kennel Eunoia’s